Sök
Foder
Nyhet
Spannmål
Foder
Växtskydd
Utsäde/gödsel
Olja
Plast
Om oss/Kontakt
Bakåt
Klicka på det område ovan du vill ha mer information om.
7 sep

Från produktionsföretag till handels- och kunskapsföretag

Efter 39 år på KLF är det dags för Göran Rosenqvist att ägna mer tid åt sin familj, skog och de fyrbenta kompisarna. Från den 1 september och fram till nyår kommer Göran att arbeta 40% för att när det nya året börjar, ha fritid på heltid. Det är många års erfarenhet som lämnar KLF och många vindar har blåst, både på KLF och i jordbruks världen under Görans anställning.

1978 steg Göran Rosenqvist, 26 år gammal, innanför KLF:s dörrar för första gången.
Som nyligen utbildad lantmästare sökte han jobbet som platsföreståndare i Rödaled efter Bertil Nilsson, som skulle gå i pension. Året därpå slutade Bertil och Göran tog över hans tjänst.

Det var hårda tider som mötte den nye platsföreståndaren. Man hade åren tidigare satsat mycket pengar på byggnationer, bland annat nya siloanläggningar i Åhus och Karpalund. Nu stramades det åt och ”inte så mycket som en skiftnyckel” fick köpas in.

1985 brann foderfabriken i Rödaled ner och man valde att inte bygga upp någon ny. I den vevan kallades Göran in på kontoret och fick erbjudande om tjänsten som produktchef på utsäde och gödsel, som han tackade ja till. Detta innebar att parhästen Tommy Nilsson tog över rodret i Rödaled.

Utsädesproduktionen i Karpalund lades ner och Göran fick i uppgift att etablera kontakt med företag som kunde sälja utsäde till föreningen. Där och då startade samarbetet med Skånefrö som än idag står sig.
1983-84 började KLF sälja gödsel, första året en blygsam mängd på 200 ton.
Året därpå steg försäljningen till 2 000 ton och idag säljs cirka 25 000 ton gödsel till våra kunder per år.

Under åren Göran arbetat på KLF har det hänt mycket. Förr var det Svensk Spannmålshandel som bestämde priser och marginaler. Idag är det en helt annan jordbruks- och framför allt en annan handelspolitik. Vi har en friare handel med större chans att tjäna pengar men även större risk att förlora pengar. Den fria marknaden ger också fler möjligheter, vi har globaliserats.

Lantbruket i sig har också genomgått en makalös förändring, säger Göran. Man har större lantbruk, olika driftsinriktningar och lantbrukarna har blivit företagare. När Göran började på KLF levererades cirka 10 ton spannmål/invägning. Idag är motsvarande siffra 32 ton/invägning.

Även på KLF har stora förändringar kommit och gått under Görans 39 år i företaget. KLF har gått från ett produktionsföretag till ett handels- och kunskapsföretag. Under en period var Göran den enda i företaget med lantbruksutbildning, idag är situationen annorlunda. Idag krävs en hög kompentens och det är något han tycker genomsyrar hela företaget. Man måste vara på tårna och hänga med i utvecklingen inom alla områden.

När nu Göran nått den aktningsfulla pensionsåldern är man lite nyfiken på vad han kommer att sakna mest när han så sakta lägger det offentliga arbetslivet på hyllan. ”Alla möte med människor” svarar Göran utan att tveka.
– Jag har mött enormt mycket folk i mitt yrke, både kunder och affärskontakter, och det kommer jag att sakna, säger Göran.

Men det han vill poängtera mest är sammanhållningen bland arbetskamraterna.
– Vi har lyckats hålla ihop det tack vare den fantastiska personalandan, det är vår styrka, säger Göran.
Personalen har en förmåga att stanna länge på KLF och det måste ju vara ett kvitto på att man trivs i företaget.
Sen kan man väl lugnt säga att det underlättar att vara lite tosig, tillägger han med ett brett leende.