Sök
Foder
Nyhet
Spannmål
Foder
Växtskydd
Utsäde/gödsel
Olja
Plast
Om oss/Kontakt
Bakåt
Klicka på det område ovan du vill ha mer information om.
2 okt

En epok går i graven- Risfabriken i Åhus rivs

Tiden har kommit för att riva den s.k. risfabriken i Åhus hamn – om ändå väggar kunde tala.
Här har det blåst många vindar, och de flesta minns den nog mest för sin koppling till just ris.

Men det hela började 1993, då färjetrafiken mellan Åhus och Klaipeda i Litauen fick sin början. Rederiet Lisco valde att lägga linjen från Åhus trots att det redan fanns en från Karlshamn.
Den 20 november 1993 gick första färjan och det var i lokalerna som nu skall rivas, folk fick köpa sina biljetter.
2001 såldes Lisco till DFDS Tor Line A/S, och redan från start anade man att linjen skulle läggas ner, vilket den också gjorde i maj 2002.

2004 köps lokalerna av en man från Pakistan som efter en del sökande ansåg Sverige vara en bra plats att förädla och sälja ris ifrån. Orsaken var att slippa de höga tullarna som ris från tredje land var belagt med. Vid invigningen var intresset stort och importörer från bland annat Italien, Norge och England fanns på plats.

Det tog dock inte så lång tid innan problemen började hopa sig och bland annat fann man det giftiga ämnet aflatoxin i djurfoder som innehöll råvara från risfabriken. Till detta kom även ekonomiska bekymmer och 2009 försattes företaget i konkurs med många förlorade miljoner samt cirka 100 ton ris som spårlöst försvann.

2010 tog en ny ägare över risfabriken, även denna med visionen att handla med ris. Sagan upprepade sig och snart tornade nya moln upp sig på himlen. Man fann snart att det, inom EU förbjudna, genmodifierade riset BT63 sålts från fabriken. Detta slutade med att riset fick eldas upp.

2016 köpte KLF de då strandsatta lokalerna. Inredningen plockades ner och såldes vidare. Redan från start var planen att byggnaderna skulle rivas för att ge plats åt mer lagringsutrymme för spannmål. Många omständigheter har gjort att projektet dragit ut på tiden, men nu inleds den praktiska fasen med rivning av den gamla risfabriken.
Torsdagen den 27 oktober 2022 togs de första stegen mot rivning när grävskopan jobbade sig igenom plåtväggarna.