Sök
Foder
Nyhet
Spannmål
Foder
Växtskydd
Utsäde/gödsel
Olja
Plast
Om oss/Kontakt
Bakåt
Klicka på det område ovan du vill ha mer information om.
25 aug

Skördeläget 25 augusti 2017

Vi har nu tagit emot cirka 65% av den förväntade skörden och igår, torsdag, passerade vi 100 000 ton invägd spannmål och raps.

Så här långt ser kvaliteterna bra ut på samtliga grödor. Rågen är bärgad med lite lägre falltal än tidigare år men ändå håller det mesta brödvete kvalitet. Brödveten har fortfarande höga falltal och proteinerna varierar en del men det mesta ser bra ut med ett medeltal strax under 12%.
Just nu tröskas mycket maltkorn och även detta håller bra kvaliteter med protein mellan 10-11%.
Innan skörden pratades en hel del om fusarium, som ger rosa kärnor i maltkornet, som i sin tur orsakar problem i mälteriprocessen. Som tur är har vi än så länge inte sett mycket maltkorn som ligger över gränsen för rosa kärnor, så den oro som fanns innan skörd var hittills obefogad.

Skördarna är överlag bra, framför allt på maltkorn där man hör talas om rekordavkastning. Även höstvete ger bra skördar men här förekommer variation mellan odlare och område.

Årets skörd är inne på upploppet och vi hoppas att vädret är med oss kommande 10-14 dagar. Håller det, kommer en stor del av skörden 2017 vara avslutad i vårt område då.