Sök
Foder
Nyhet
Spannmål
Foder
Växtskydd
Utsäde/gödsel
Olja
Plast
Om oss/Kontakt
Bakåt
Klicka på det område ovan du vill ha mer information om.
1 nov

Pål Nilsson – Ordförande i KLF och morotsodlare i stora format

2010 valdes Pål Nilsson på Lyckås Gård i Fjälkinge in i KLFs styrelse. De första två åren som ordinarie ledamot för att 2012 växla över till vice ordförande. När Göran Trobro efter många år valde att lämna sin plats som ordförande i styrelsen var det Pål som tog över klubban och ordförandeskapet.

Pål Nilsson

Pål har varit med om en hel del tunga beslut under sina år i KLFs styrelse:
Nytt labb/kontor har byggts i Åhus, de gamla oljepannorna har bytts ut mot elpannor i både Rödaled och Åhus. Han har varit med och anställt nye Vd:n Erik Wildt-Persson när Christer Nilsson gick i pension. Vidare köpet av den s.k. risfabriken i Åhus och det senaste tillskottet, Knislinge Lagerhus, som kom i KLFs ägo vid årsskiftet. Det är många och stora händelser som självklart kräver mycket arbete innan man kan ta beslut och genomföra.
– Det funkar bra när man har ett bra arbetsklimat i styrelsen, säger Pål. Vi har högt i tak och alla får sina röster hörda.

Blickar vi framåt är det inköpet av risfabriken i Åhus som nu skall förvaltas på allra bästa sätt för KLFs medlemmar.
– Det måste få vara en process att besluta vad som skall göras, då blir resultatet bäst, säger Pål.

Vi skall vända upp, ett i stor sätt, nytt blad när det gäller anläggningen i Knislinge där vi går in i vårt första skördeår som ägare.
Konkurrensen på marknaden hårdnar och det är viktigt att ta fram rätt redskap för detta.
På företaget genomgår vi just nu ett generationsskifte med personal som har gått och kommer att gå i pension. En spännande och utmanande uppgift.

Vad gör då Pål när han inte svingar ordförandeklubban i KLF?
Den som köpt morötter på ICA har med all säkerhet ätit morötter från Nyskördade Morötter i Fjälkinge. Som ensam leverantör till ICA har Pål och hans hustru Helén tillsammans med sina 50 anställda att göra året runt. Morötterna som odlas på Kristianstadsslätten, står kvar i jorden tills det är dags för leverans. På så sätt behålls kvalitén och man har färska morötter hela året.

Det började redan på 70-talet då Lyckås levererade morötter till Bongs för tillverkning av den ännu aktuella ”Bongs Köttsoppa”. Man hade då även grisproduktion på gården och självklart odlades det spannmål. Gården levererar fortfarande spannmål till KLF vid sidan av sin morotsodling men grisproduktionen har lagts ner.

Nyskördade Morötter levererar idag cirka 25 000 ton morötter varje år i olika storlekar och varianter, både konventionella och KRAV-odlade. Förhoppningsvis skall vi få fortsätta äta morötter från Fjälkinge när det så småningom är dags för nästa generation att ta över verksamheten. Sonen Filip arbetar just nu i företaget och dottern Maja läser på Bollerup.

Då undrar man ju hur Pål ”Morotskungen” Nilsson allra helst äter sina morötter.
– ”Kokta med smör eller olivolja, det enkla är det goda”, svarar Pål, och det kan man väl hålla med om.