Sök
Foder
Nyhet
Spannmål
Foder
Växtskydd
Utsäde/gödsel
Olja
Plast
Om oss/Kontakt
Bakåt
Klicka på det område ovan du vill ha mer information om.
2 aug

Vad händer på KLF under natten?

I skördetider går KLF på högvarv och det är febril verksamhet i våra silos dygnet runt. Vad händer då på våra anläggningar när alla andra ligger och sover?

I år är ett exceptionellt år med en skörd som både startade tidigt och spannmål som är väldigt torr. Nattkörningarna i Rödaled och Karpalund var rekord korta men i Åhus väntar man fortfarande in en hel del spannmål vilket gör att vår säsongspersonal ännu arbetar natt här.

Marcus Andersson och Oliver Sigefjord arbetar just nu nattskiftet på Åhus anläggningen. Oliver är tillbaka för fjärde året och för Marcus är det femte säsongen på KLF.
På nätterna skall spannmålen som kommit in gå igenom torkarna för att hamna på lagringssäkra vattenhalter. I år har mycket av spannmålen som kommit in haft väldigt låga vattenhalter och därför snabbt runnit igenom systemet.

Spannmålen som skall torkas läggs först i en överficka, varifrån den släpps ned i torkarna. Torkarna värms upp av elpannor eller oljepannor, beroende på om det är i nya eller gamla silot. Här torkas spannmålen tills den håller rätt vattenhalt. När spannmålen är färdigtorkad släpps den vidare ner till en underficka. Därefter styrs spannmålen till rätt lagringssilo.

Löpande under hela processen tas det en gång i timmen ut prover från torkarna, för att följa upp torkprocessen. Alla resultat förs in i en torkjournal.

På natten är det en hel del städjobb också t.ex. när man byter spannmåls slag som skall torkas, sopas både överfickor, underfickor och silos rena. Flyttningar av spannmål mellan silos eller närliggande lager är också en viktig del i kvälls- och nattarbetet.

Så när vi andra sover gott på vår kudde fortsätter verksamheten på KLF.