Sök
Foder
Nyhet
Spannmål
Foder
Växtskydd
Utsäde/gödsel
Olja
Plast
Om oss/Kontakt
Bakåt
Klicka på det område ovan du vill ha mer information om.
21 mar

Nu lämnar Tommy Nilsson in sina nycklar…

Man brukar säga att vissa saker får man redan via modersmjölken, och det vet i tusan om inte det kan stämma när det gäller Tommy Nilsson.
Sex år gammal flyttade familjen tvärs över gatan in i villan närmast KLF:s anläggning i Rödaled och Tommy kunde följa verksamheten på gården från sitt pojkrum. Men vem kunde då ana att han skulle tillbringa hela sitt arbetsliv på anläggningen andra sidan staketet?

12 år gammal sommarjobbade Tommy första året på KLF. Arbetsuppgifterna bestod i att tröska rågprover som plockats ute på fälten under morgonen. Wasabröd hade eget labb i Rödaled och det var här man körde falltal och andra analyser på den tröskade rågen. Det blev många rundor med provburkar in till labbet för unge Herr Nilsson.

Efter ytterligare några somrar på KLF med fler och fler arbetsuppgifter att göra, gick Tommy ut skolan 1973, och fick jobb på KLF direkt. Platschef Bertil Nilsson lät den unge adepten ta traktor körkort och den dåvarande ordföranden Nils O. Månsson såg så småningom till att ett nytt traktorekipage köptes in. Enligt sägnen gjorde Månsson traktoraffären under en blöt kväll på Frimurarhotellet, men det låter vi vara osagt.

Som traktorförare på den tiden var det fulla arbetsdagar. Man flyttade spannmål från Karpalund till foderfabrikerna i Rödaled och Åhus. Säckar skulle köras ut till kunder och Mårten Perssons Valskvarn, senare NordMills, skulle förses med spannmål till sin verksamhet. Tommy arbetade som traktorförare i 12 år, då han fick chansen att prova på något nytt.
1985 flyttade dåvarande platschef Göran Rosenqvist in på huvudkontoret i Kristianstad och naturlig efterträdare blev Tommy, som axlade rollen som ny platschef i Rödaled. Det började kanske inte så muntert när foderfabiken i Rödaled brann ner till grunden en juninatt samma år.
I samma veva startade KLF samarbete med Skånefrö och började sälja utsäde. Så småningom kopplade man på försäljning av gödsel och detta utgick från anläggningen i Rödaled.
2004 gjorde man rationaliseringar i Karpalund och Tommy blev platschef även på denna anläggningen. När KLF köpte Knislinge Lagerhus i januari 2017 blev det hattrick då han började basa över den anläggningen också.

Året Tommy minns tydligast är 1987. Detta år regnade skörden bort och första lasset kom in den 28 augusti. Det var spannmål som hade grott och bunkarna som växte på gårdsplanen både luktade illa och rök. Man fick torka all spannmål minst två gånger och det årets säsongsanställda gick hem samma dag man drack luciakaffe, den 13 december.

Nu har det då blivit dags att stämpla ut från KLF för gott. Den 29 mars arbetar Tommy sista dagen på KLF, fast ”riktig” pensionär är han inte ännu. Men varför inte njuta av livet när man kan. På att-göra-listan står bland annat att bli båtägare, umgås med fru, barn och barnbarn och såklart fortsätta följa KIK och Rögle i hockeyn.
För oss kollegor och garanterat för många kunder och leverantörer, kommer Tommys närvaro i verksamheten att saknas. Oftast har det varit öppna spjäll på alla håll och kanter och det kan ju liva upp stämningen när det behövs.

Fredagen den 3 maj mellan klockan 12.00 och 14.00 är den som vill välkommen till anläggningen i Rödaled för att säga tack och hej då till Tommy. Vi grillar korv och bjuder på kaffe.

Vi önskar Tommy en fantastisk tillvaro som ”pensionär” och som han säger själv:

JAG SKA GÖRA VAD JAG VILL, NÄR JAG VILL, OM JAG VILL” – det låter härligt tycker vi!