Sök
Foder
Nyhet
Spannmål
Foder
Växtskydd
Utsäde/gödsel
Olja
Plast
Om oss/Kontakt
Bakåt
Klicka på det område ovan du vill ha mer information om.
15 dec

Årets skördepriser – vi betalar fullt pris för HELA din skörd

Hösten 2019 bjöd på utmärkt väder för höstsådd, och visa av torkan 2018, vet vi att det som är sått på hösten ger en bättre grund att stå på inför säsongens utmaningar. Med en stor höstsådd var grunden för skörd 2020 lagd. Vintern var mild och skonsam och våren erbjöd bra förhållande för sådd. Maj och juni bjöd på varierande väder i vårt område med lokala regnskurar på sina håll. På andra håll  försommartorka,  som tyvärr påverkade skörden negativt. Andra områden hade mer tur med skurarna och fick mycket gynnsam utveckling. Efterhand som tiden gick fick hela området nederbörd, dock i varierande omfattning.
När skörden inleddes såg vi snabbt att det var större variation i avkastningen än vi upplevde året innan. Vissa såg högre skördar, andra betydligt lägre.

Åter igen uppvisar vårt Skördekontrakt sin styrka och trygghet. Du som odlare kontrakterar din areal, så hanterar vi skördevariationerna tillsammans i KLF, som vi gjort sedan 1931. På så sätt undviker du både böter för ej uppfyllda skördekontrakt och låga dagspriser på volymer över ditt kontrakt. Du kan därför vara trygg med att teckna skördekontrakt hos oss, marknadens bästa spannmålskontrakt.

När det var dags för skörd fick vi perfekt skördeväder med solsken och långa dagar att tröska. Vattenhalten sjönk för varje dag och skörden bärgades i rekordfart. Aldrig förr har vi upplevt en så intensiv skördeperiod, som ställde stora krav på oss. Trots det gick allt mycket bra och vi på KLF klarade ta emot spannmålen utan några längre väntetider på våra anläggningar. När vi summerar skördens storlek kan vi konstatera att den ligger strax under året innan, men mottagen på rekordkort tid.

Spannmålsmarknaden påverkades under våren, initialt, av oro över Corona virusets utbredning, för att sedan ändra karaktär där kvarnar ökade sin försäljning och säkerhetslager byggdes upp runt om i världen. Detta gjorde att priserna steg.
Mälterier och bryggerier  hade det tufft efter nedstängningar med minskad försäljning som följd. När sedan skörden drog igång i EU och Svarta havet, pressades priserna ner under skördeperioden.
Samtidigt som höstsådden pågick för fullt, steg spannmålspriset oväntat på grund av ökad efterfrågan från Kina. Detta följdes sedan av en rad nerskrivningar av skördarna på majs och soja, vilket gav ytterligare draghjälp åt priserna under senhösten.

Vi är nu glada att presentera priser som på de flesta konventionella grödor är över fjolårets nivåer och överlag har vi lyckats väl med vår försäljning. Den KRAV-odlade spannmålen har tyvärr svårt att hävda sig mot tidigare års nivåer, där den ökade arealen av framför allt foderspannmål har svårt att hitta köpare.

Vi på KLF tackar för förtroendet att göra affärer med dig! Vi vill passa på att önska alla kunder en God Jul & Ett Gott Nytt År! Ta väl hand om er i denna annorlunda tid vi går igenom nu.

Här hittar du länken till KLF:s skördepriser 2020