Sök
Foder
Nyhet
Spannmål
Foder
Växtskydd
Utsäde/gödsel
Olja
Plast
Om oss/Kontakt
Bakåt
Klicka på det område ovan du vill ha mer information om.
15 dec

KLF:s skördepriser 2023

Äntligen kan vi lägga årets skörd till historieböckerna. År 2023 var växtodlingsåret då vädret inte stod på vår sida.
Utmaningarna började redan för ungefär ett år sedan, då ett flertal kalla nätter påverkade rapsskörden mycket negativt. Våren infann sig något senare än normalt men ändå inom rimlig tid. När slutligen vårbruket blev klart, fick vi ett högtryck som etablerade sig över vårt odlingsområde som effektivt höll borta alla regnområden. Vi fick då uppleva en fruktansvärd torka under den så extremt viktiga växtodlingsperioden maj och juni. I juli blev det sedan sporadiska regnskurar i första halvan av månaden. För vårsäden kom denna nederbörd dock för sent för att göra någon större skillnad, men för höstsådden var det välkommet.

Summerar vi växtodlingsårets utmaningar mynnade detta till slut ut i skördenivåer som vi upplevde under det torra året 2018. Vårgrödorna gav ungefär halv skörd medan höstgrödorna gav något bättre. Allt som allt summeras detta till ungefär 25-30% skördeminskning mot normalt.

Vi är stolta över vårt unika arealbaserade skördekontrakt. Med det kontraktet tar vi volymrisken tillsammans i föreningen, vilket är unikt i lantbrukssverige. Det är en stor trygghet för dig som odlare att du, trots sviktande skördevolymer, inte blir debiterad någon avgift för utebliven skörd.

Utöver torkan upplevde vi ett skördeväder som vi inte sett sedan 2006 med mer eller mindre ihållande regn under stora delar av skördeperioden. Detta orsakade omfattande bekymmer med kvaliteten, även om våra kollegor på andra håll i landet fick mycket mer regn än vad vi upplevde. Totalt sett klarade vi kvaliteterna på det mesta av brödspannmålen.

På grund av den svaga svenska skörden har den inhemska prisnivån på de flesta spannmålslag varit högre än den internationella marknaden, framför allt på brödspannmål.
Vi lade tidigt under skörden om strategin för brödvetet, där vi beslutade att behålla detta inom landet istället för att exportera volymer som vi brukligt gör. Däremot upplevde vi stora utmaningar med maltkornet, där både den låga kvaliteten och skördenivån kraftigt begränsade våra möjligheter att förse våra internationella kunder med sydsvenskt maltkorn av den kvalitet som de behöver.

Vi tackar våra kunder för förtroendet att få köpa Er spannmål. Nu lägger vi detta tuffa år bakom oss och ser fram emot ett nytt växtodlingsår som förhoppningsvis ska bli mycket bättre än det vi upplevt i år.

I länken här hittar du våra SKÖRDEPRISER FÖR 2023

Vi från KLF önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År!